Toulky pod Brnem

03.02.2013 10:44

 

Pokud máte při návštěvě Brna chvíli čas a máte zájem o historii je možno nahlédnout do brněnského podzemí.
 
První zajímavou ukázkou brněnského podzemí je Mincmistrovský sklep pod horní částí Dominikánského náměstí.
 
Byl objeven při průzkumu brněnského podzemí v roce1999. Byl původně vybudován pod domem mincmistra Bruna a později Mikuláše od Věže . Po důkladném vyklizení, prozkoumání a úpravě byl veřejnosti otevřen v roce 2010.
 
V současné době je zde představen vývoj Rybného trhu – současného Dominikánského náměstí. Dále je nainstalovaná řada artefaktů z původně gotické Královské kaple, která stávala ještě počátkem 20. století na rohu ve spodní části náměstí a ulice Veselé. Rovněž je zde možno shlédnout řadu nálezů objevených při průzkumu podzemí pod náměstím.
 
Hlavně je zde však připomenuta ražba mincí v Brně a na Moravě. Na replice středověkého mincovního lisu Vám mincmistr vyrazí minci jako před mnoha staletími.
 
Prohlídka je doprovázena výkladem, kde se dozvíte mnoho zajímavostí z historie táto části Brna a z historie mincovnictví v Brně.
 
Jako zajímavost uvádím, že na průzkumu a rekonstrukci brněnského podzemí se velmi aktivně podílel jeden z naších spoluobčanů pan Vysloužil Miroslav. Pokud máte zájem, najdete víc informací na podzemí.brno.cz
 
 
Celá fotogalerie (budete přesměrováni na fotky Google)
 

—————

Zpět