Prostředí kolem nás.

26.12.2011 13:54

 

Pomalu končí další rok, většina z nás chodí, ať už pravidelně, nebo alespoň občas na procházky do přírody, nebo alespoň po vesnici. Jistě jste si všimli nepořádku všude kolem nás. Desítky odhozených prázdných plastových lahví, kelímků, různých igelitů, ale i jiného odpadu jsou poházeny v lese, po polích, ale i na veřejných prostranstvích v obci.
 
Jak je to možné, když máme každý před domem popelnici, kontejnery na plasty, papíry, ale i na další odpad jsou rozmístěny po celé vesnici? Je nám to opravdu jedno v jakém prostředí žijeme? Je opravdu tak složité neházet odpad kam nás napadne, ale uklidit jej  tam kam patří?
 
Kam se poděla kultura lidí, co asi probíhá hlavou člověku, který je schopen vyvézt starou lednici na hráz rybníka, modrý pytel plný odpadu vyhodit vedle silnice za obcí, nebo stavební odpad vyvézt přímo doprostřed pole? V minulém roce proběhla obrovská diskuze a kritika na nešvar v podobě neuklizených exkrementů od naších psích miláčků.Tyto se vlivem deště a počasí rozloží, spláchnou, nebo je uklidí hmyz. Plasty a jiný odpad však zůstane v přírodě kolem nás několik desítek let. Je nám to opravdu jedno? Názor, že on to někdo uklidí , nebo že si s tím  příroda pomůže sama je špatný.
 
Čím můžeme jako jednotlivci přispět ke zlepšení prostředí kolem nás? Těch možností je mnoho, záleží na každém z nás jak se budeme ke svému okolí chovat. Především sami musíme jít příkladem a odpad řádně ukládat do kontejnerů a popelnic. Neměli bychom být lhostejní k tomu, jak se chovají někteří naší spoluobčané. Musíme najít odvahu a nedovolit, aby lajdáci a nepořádníci kolem nás znečišťovali  životní prostředí, ve kterém všichni žijeme.
 
Civilizovaní lidé nepořádek nedělají.
 
Ignoranti nic nerespektují.
 
Pro ilustraci zveřejňujeme několik fotografií, které jsou pořízeny v průběhu tohoto roku v katastru naší obce.
 
Máte něco k tomuto tématu? Naše fórum je Vám k dipozici.
 
 

—————

Zpět


Fotogalerie: Prostředí kolem nás.

Tato fotogalerie je prázdná.