Pálení čarodějnic u Dolního rybníka

01.05.2012 14:45

 

Jako na mnoha místech v republice, se sešli spoluobčané při pálení čarodějnic také v naší obci, jednak na hřišti, ale také u Dolního rybníka, aby se zúčastnily  zapálení ohňů.

 

Jedná se vlastně o velmi starý a dodnes živý lidový zvyk, nazývaný různě podle oblastí, pálení čarodějnic, Filipojakubská noc, Valpuržina noc, satanské oslavy a pod. Pálení se odehrává k nelibosti hasičů z 30. dubna na 1. května.

 

Tato noc je pokládána za magickou. Lidé věřili, že tuto noc se čarodějnice a jiné obludy slétají na čarodějnický sabat, noc byla jedním z největších pohanských svátků. Na ochranu před čarodějnicemi a zlými duchy naší předkové na vyvýšených místech zapalovali ohně, které měly všechny živé tvory zbavit všeho nečistého, co se nashromáždilo v temném zimním období a současně měly působit jako ochrana úrody a celého hospodářství před neúspěchem.  

 

Rituály konající se tuto noc, byly zaměřeny především  na novou krásnou budoucnost a uctění pohanských bohů. Přes ohně se skákalo pro zajištění mládí a plodnosti, dobytek se převáděl přes popel z ohňů rovněž pro zvýšení plodnosti, popel z těchto ohňů měl mít zvláštní moc pro zvýšení úrody, mládenci vyhazovali zapálená košťata aby bylo možno létající čarodějnice srazit k zemi. Lidé věřili, že tuto noc přesně o půlnoci se otevírají jeskyně a sluje s poklady, při hledání pokladů musel mít člověk u sebe květ z kapradí, svěcenou křídu a řadu dalších věcí, aby na něj nemohly zlé mocnosti.

 

Byla to oslava života, nových počátků a dokud nevyhasl oheň naší předkové pili, tancovali a veselili se ze života.

 

Děkujeme organizátorům této akce za udržování starých zvyků, za radost kterou poskytují naším dětem, vnoučatům a nám všem.

 

Z letošního pálení čarodějnic přinášíme několik fotografií.

—————

Zpět


Fotogalerie: Pálení čarodějnic u Dolního rybníka

Tato fotogalerie je prázdná.