Je tu jaro

21.03.2010 16:21

První jarní den se nedal zahanbit a teploty již stouply na příjemných 18°C a i když dopoledne zlobil mírný déšť, je to přesto ideální čas na poznávání okolí Popůvek. Vždyť kousek za nimi je les plný probuzeného života po letošní nehostinné zimě a poslední zbytky sněhu budou jistě brzy pryč.

Na cestách jsou již vidět první běžci, kteří se rozhodli skoncovat se zimní letargií a rybáři již prorážejí ledy aby se nová sezona rozeběhla naplno. Pokud vás jen trochu zajímá příroda, máte možnost vidět jedny z prvních kvetoucích rostlin. V údolí Aušperského potoka jsou k vidění právě rozkvétající lýkovce jedovaté a také se pod starým spadaným listí derou na světlo tmavě fialové květy prvních jaterníků podléštěk.

  

Les ale i stromy na zahradách a u rybníka je plný ptačího zpěvu a vábení. Již jsou tu dávno jedni z prvních navrátilců ze severní Afriky drozdi zpěvní a naplno zvou samičky do svých revírů. Zvonky je slyšet na každm kroku, v lese vábí žluny šedé a pěnkavy obecné. Občas zaslechnete nesmělý zpěv červenky obecné, který vzápětí zaniká v hlasitém švitoření koňader či modřinek.

Nelze ani vyjmenovat kolik druhů ptáků se ozývá všude kolem. Život se vrací naplno a tak načerpejte energii a dobrou náladu nikoliv doma v obývácích u nekonečných krimi seriálů a brambůrek v misce na dosah, ale vemte děti a pejsky (ty prosím na vodítko) a běžte ven. Bláto přece nevadí. Nadýchejte se toho silného jarního vzduchu a hoďte alepsoň na chvíli veškeré starosti za hlavu. Stojí to za to.

 

 Lýkovec jedovatý (Daphne mezereum)

Popis rostliny

Keř se vzpřímenými větvemi, které dosahují výšky 30-100 cm. Kmínek může být jednoduchý nebo větvený, kůra větví je svraštělá. Opadavé listy jsou na okrajích brvité. Listy jsou jednoduché, krátce řapíkaté, mají střídavé postavení. Oboupohlavné květy jsou pravidelné, čtyřčetné. Výrazně voní. Trubkovité květy se skládají do postranních svazečků po třech až pěti. Svazečky květů se zakládají v paždí loňských opadaných listů. Jejich barva je růžová, výjimečně i bílá. V období květu listy chybí, případně se nachází pouze několik lístků na vrcholcích větví. Koruna chybí, růžově zbarvený je kalich. Plody jsou dužnaté peckovice červené barvy. Rostlina kvete od března do dubna.

 

Roste v listnatých a ve smíšených lesích, především v bučinách. Je to stinný až polostinný druh, kterému vyhovují stanoviště s vyšší vzdušnou vlhkostí. Společně s jinými druhy vytváří jarní aspekt. Vyhovují mu humózní půdy bohatší na živiny, obsahující vápník.

Areál rozšíření

Na území České republiky roste roztroušeně, na Moravě vzácně. Často bývá pěstovaný. Vzácně roste v nížinách, vyskytuje se hlavně v polohách od pahorkatin do horského stupně.

 

Obsahové látky

Ve všech částech rostliny je obsažená jedovatá látka mezerin, která ostře chutná. Také se zde nachází látka dafnetin, díky níž byla rostlina používána k výrobě barviv.


Jedovaté účinky

Rostlina má při potřísnění dráždivý účinek při styku s pokožkou a sliznicemi. Může způsobit zarudnutí, zánět nebo tvorbu puchýřů. Jako letální dávka u dětí se uvádí 10-12 plodů. Mezi projevy otravy pak patří nadměrné slinění, pálení v ústech, bolesti břicha, zvracení, průjmy, bolestivé močení a přítomnost krve v moči. I lehké otravy mohou skončit vážným poškozením ledvin. Konečné stádium otravy se projevuje celkovou slabostí, těžkým dýcháním, křečemi, po kterých následuje smrt. Při otravě se provádí výplach žaludku, pacientovi se podává živočišné uhlí a slizovité látky.


Léčivé účinky

Léky s účinými látkami z této rostliny se předepisují při léčení kožních onemocnění a při revmatických obtížích.

 

—————

Zpět