Jak umírají stromy v Popůvkách

29.06.2012 15:29

 

Malé zamyšlení nad tím, jak se stará naše obec o zeleň a výsadbu stromů. Jako typický příklad vezmu tří případy v průběhu několika posledních roků.

 

Případ první – zhruba na přelomu století byla podél místní komunikace od Vintrovny k potoku před ulicí Pod Vinohrady vysázena alej kaštanů. Během výstavby v lokalitě Pod Šípem neprojevil nikdo z OÚ o vysázené stromy zájem a tak v současné době zůstal z celé výsadby jeden jediný strom. Nikoho z odpovědných pracovníků obce a zastupitelů nezajímalo, že stavební firmy už značně vzrostlé stromy poničily a bylo jejich povinností provést náhradní výsadbu na stejném místě, nebo na jiném místě určeném vedením obce.

 

Toto je jediný strom, který zůstal.

Případ druhý – v březnu 2007 rozhodl OÚ o likvidaci a pokácení části topolů u Dolního rybníka. Jako náhrada za pokácené topoly byla stanovena povinnost náhradní výsadby ve stejné lokalitě. V následujícím roce byla provedena Rybářstvím Pohořelice výsadba 21 ks jasanů. Vzhledem k tomu, že OÚ ani majitel rybníka v té době Rybářství Pohořelice nezajistili ani minimální péči o vysázené stromy, zůstalo z těchto 21 stromů na konci minulého roku pouze 5 ks bídně živořících jedinců.

Toto torzo zbylo z 21 javorů po 5 letech.

 

Případ třetí – v listopadu 2011 byla na břehu u Dolního rybníka na stejném místě, kde uhynuly předchozí javory provedena výsadba čtyř poměrně vzrostlých stromů o výšce cca 6m.Tyto stromy se na jaře tohoto roku nádherně zazelenaly, ale opět díky „mimořádné“ péči pracovníků OÚ a firmy která stromy vysázela, pravděpodobně uhynou. Většina z nich má povadlé listy, jeden dokonce je v současné době téměř suchý. Každému by mělo být jasné, že při letošním mimořádném suchu nemohou takto vzrostlé stromy zasazené do absolutně vyschlé zeminy, bez řádné a pravidelné zálivky vytvořit kvalitní kořenový systém. Řádnou zálivkou pro takto vzrostlé stromy předpokládám několik desítek litrů vody pravidelně, minimálně jednou týdně, až do vytvoření potřebného kořenového systému. To že jsou stromy vysazeny nedaleko rybníka ještě neznamená že mají dostatek vláhy tolik potřebné pro zakořenění. Nevím kolik výsadba stromů u rybníka stála, v každém případě to budou desetitisíce Kč.

 

Toto jsou tří případy v průběhu činnosti čtyř zastupitelstev ale se stejným výsledkem, konec řádně vysázených stromů pro malý zájem, respektive maximální nezájem zodpovědných pracovníků naší obce. Doufám, že alespoň třetí případ, na zákrok, který provedla paní starostka bude mít alespoň částečně dobrý konec. Doporučuji, pokud nebyla provedena přejímka kompletní výsadby v obci, aby byla provedena reklamace u zahradnické firmy, která výsadbu prováděla a OÚ by měl převzít stromy v celé obci řádně zakořeněné.

 

 

—————

Zpět


Fotogalerie: Pomalu hynoucí stromy

Tato fotogalerie je prázdná.